Vinske sorte


Prokupac

Kaberne sovinjon

Prokupac je domaća sorta. Poznat je pod imenom Rskavac, Kameničarka, Crnka. Izuzetno rodan, bujnih lastara. Prokupac ima od 18 do 22% šećera u širi. Grozd je srednje krupan do krupan, srednje zbijen i valjkast. Od njega se dobija ružičasto i crno vino. Izuzetan je za proizvodnju lozove rakije.

Vreme zrenja: Početak X .

Kaberne Sovinjon je Francuskog porekla. Grozd je srednji ili malen, često s jednim izraženim krilom, srednje zbijen; bobica srednja, okrugla. Pokožica modroljubičaste boje, čvrsta. Rodnost je srednja i redovna. Kaberne daje vino tamne crvene boje.

Vreme zrenja: Kraj IX


Sovinjon

Frankovka

Sovinjon Blan je Francuskog porekla. Grozd je srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen. Bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje. Pokožica je srednje čvrsta; meso dosta čvrsto, slatko, aromatično. Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, traži dosta suhu i toplu klimu. Rodnost nije velika, ali je redovna.

Vreme zrenja: Kraj IX

Frankovka je Nemačkog porekla. Grozd je srednje do vrlo veliki, piramidalan, vrh grozda zaokrenut u stranu. Bobica srednje velika, okrugla. Kožica je dosta debela i čvrsta, tamnomodre boje. Meso je sočno, sok je neutralnog ukusa, s manjim sadržajem šećera, izražene kiseline. Rodnost je velika i redovita. Vino je intenzivne rubin crvene boje.

Vreme zrenja: Kraj IX


Merlo

Vranac

Merlo je poreklom iz Francuske. Gaji se u celom svetu. Ima manje tanina. Pogodan je za odležavanje i kupažiranje. Grozd je srednje krupan, valjkast, bobice su srednje krupne, okrugle, plave boje. Grozd sadrži do 24% šećera a vina su lepo obojena, harmonična, veoma osvežavajuća i imaju ukus i miris na bobičasto voće. Vino merlota je tamnocrveno.

 

Vreme zrenja: Kraj IX

Vranac je domaćeg porekla. U našim uslovima sazreva krajem septembra i veoma je prinosna sorta. Sazrelo grožđe nakuplja i do 24% šećera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonično vino. Mlada vina imaju svetlu purpurnu boju. Starenjem, boja mu se razvija u intenzivnu tamnu , a na mirisu se javljaju arome koje podsećaju na cimet, čokoladu i sladić.

Vreme zrenja: Kraj IX


Šardone

Game bojadiser

Šardone je francuskog porekla. Grozd je srednji, dosta zbijen, vrlo retko rastresit. Bobica srednja, žutozlatne boje. Kožica srednje čvrsta, meso sočno, slatko, odličnog ukusa sa istaknutom aromom sorte. Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima ali mu ne odgovara prevelika vlažnost. Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima. Boja vina varira između bledožute do svetlo limunžute i žute boje, izražena voćna aroma.

Vreme zrenja: Kraj IX

Game Bojadiser je pogodan za kupaže sa drugim sortama. Grozd je srednje krupan, valjkast, sabijen. Težina grozda je od 90-120 grama. Bobice su srednje krupne, jajolike, tamnoplave. Sadrži 18-22% šećera. Sok je tamno crven. Vino Game-a je intenzivno crvene boje, bez posebnog mirisa i ukusa i vrlo pogodno za popravak boje drugih crnih vina.

Vreme zrenja: Početak X


Rajnski rizling

Ital.rizling

Grozd je srednje velik ili malen, duguljast, valjkast, zbijen. Bobica je mala do srednja, okrugla. Kožica je čvrsta, zlatnožute boje, a kod potpune zrelosti rumena, sa retkim sitnim tamnim tačkicama. Meso je sočno, sok izrazitog sortnog ukusa. Rodnost je srednja, neredovna. Otporan je na niske temperature i srednje otporan na bolesti.

 Dozrevanje: Kraj septembra

Grozd je malen ili srednje veličine, valjkast. Masa grozda je od 90 do 110 g. Bobica je mala, okrugla, kožica vrlo čvrsta zelenožute boje. Meso je sočno. Rađa osrednje do dobro i redovno. Ima dobru otpornost na niske temperature.

Dozrevanje: Kraj septembra


Župljanka

Župski bojadiser

Čokot je vrlo bujan. Grozd je srednje veličine, srednje zbijen sa dugom zeljastom drškom. Bobice su srednje krupnoće, ovalne, zelenožute boje, sa smeđim tačkicama. Pokožica je čvrsta, meso sočno, bez posebnog mirisa i arome. Daje visoke i redovne prinose. Srednje je otporna na mrazeve, otporna je na sivu trulež ali je vrlo osetljiva na plamenjaču i pepelnicu.

Vreme dozrevanja : Sredina septembra

Župski bojadiser je domaća sorta. Daje visoke prinose. Izrazito vinska sorta. Šira je vrlo obojena sa sadržajem šecera od 19-21 %. Vino je harmonicno i podseća na Game. Najčesće se koristi za kupažu.

Vreme dozrevanja : Sredina septembra


Smederevka

Plovdina

Smederevka se smatra autohtonom sortom Srbije. Vrlo je rodna sorta. Grozd je srednje krupan do krupan težine 150-300g, kupast, poluzbijen. Bobica je krupna, okrugla ili blago izdužena, svetlozeleno žute boje na ukusu je malo nakisela. Srednje je otporna na bolesti i dosta osetljiva na niske temperature. Nije posebno zahtevna u smislu zemljišta.

 

Vreme dozrevanja : Početkom oktobra

Vrlo stara balkanska sorta. Jedna je od najrodnijih vinskih sorti. Treba je rezati kratko. Vino je pitko, tanko, sa niskim sadržajem alkohola i kiselina, obično žute boje, vrlo često sa blagom crvenkastom nijansom, posebno kada je u pitanju varijetet sa crnim bobicama. Neutralnog je ukusa, siromašno na mirisu, tanko, jednostavno. Grožđe je prijatno za jelo, pa se često koristi i kao stono.

Vreme dozrevanja : Krajem septembra