Sadnice Jabuke


Ajdared

Greni Smit

Poreklom je iz SAD. Dobro oprašivanje se postiže sa sortama Ričared, Greni smit, Melroza, Čadel i Zlatni delišes. Plod je krupan, delomično spljošten, crveno obojen, dugo se čuva u skladištu.

Vreme zrenja: Kraj IX

Poreklom je iz Australije. Dobri oprašivači su sorte Floster, Jonatan, Ajdared, Florina, Crveni i Zlatni delišes. Intenzivno zeleni plod s izrazitim belim tačkama, osvežavajućeg ukusa.

Vreme zrenja: Druga polovina IX


Crveni delišes

Zlatni delišes

Plodovi su krupni do vrlo krupni, pokriven crvenom bojom do tamno crvene u punoj zrelosti, sočna, slatka i aromatična, a plodovi se mogu čuvati do aprila.

 

 

Vreme zrenja: Sredina IX

Poreklom je iz SAD. Dobro se oprašuje sa sortama Gloster, Jonatan, Melrouz, Ajdared i Greni smit. Srednje krupnih, ujednačenih plodova, rađa obilno i prorodi vrlo rano. Plod je zelenožut pomalo smeđ, čuvanjem u skladištu poprima zlatnožutu boju, kiselkasto-slatkog je ukusa.

Vreme zrenja: Druga polovina IX


Mucu

Jonagold

MUCU (JAPAN) Plod krupan, zarubljenokupast mase oko 180-360 g. liči na zlatni delišes, ali je daleko kvalitetniji. Pokožica je žutozelena, pojedini plodovi na sunčanoj strani imaju blago rumenilo. Osetljiva je na zimske mrazeve čadjavu krastavost , plamenjaču a otporna na pepelnicu i sušu.Oprašivači: Merloz, Greni smit, Jonatan, Delišes, Ajdared i Greni smit.

Sazreva krajem IX početkom X meseca.

Jonagold su poreklom iz SAD. Plod je krupan do vrlo krupan privlačnog izgleda iprugastocrvene boje. Meso ploda je vrlo sočno, aromatično, slatko-nakiselo i veoma kvalitetno. U hladnjačama se može čuvati do kraja maja.

Vreme zrenja: Kraj IX


Red čif

Prim ruž

Red Čif je poreklom iz SAD. Zvonastog je oblika, slabije bujnosti, ali ima visoku rodnost. Nešto je slabije arome.

 

Vreme zrenja: Kraj IX

Plod srednje krupan, meso žućkasto, vinasto kiselasto. Otporna je na čađavu krastavost, pepelnicu i plamenjaču.

Vreme zrenja: Kraj avgusta